Kedvem van futni minden nap, legtöbbször megyek is. Néha 4 kilométer, néha 10. Ma délutánra félmaratont terveztem.

Szeretem a futásban az egyedüllétet, a szembe futók mosolyát, a csorgó izzadságot az arcomon, a szél hűtését, és a jóleső fáradtságot. Futás közben nem unatkozom. A kérdések választ kapnak, a problémák megoldást találnak, az élet hétköznapisága értlemet nyer.

A futás élet. Olyan befektetés, ami hasznot hoz: többet ad, mint amit elvesz.

Régebben nem szerettem, hogy közgazdász vagyok, mert pszichológus akartam lenni. Mióta pszichológus is vagyok, megszerettem a közgazdászságomat.

Döntéskönnyítő módszerem a mit hoz – mit visz. Egyszerű elv, és nem csak anyagi dolgokra vonatkozik. A fontos dolgok egyszerűek, tiszták, egymondatosak.

Mit hoz a futás? Fittséget, szép alakot, ragyogó bőrt, lelki békét. Pont, mint a kapálás: aki jódolgában depizik, menjen kukoricát kapálni, egyből jobban lesz.

Amit visz, azt vissza is hozza: a futás idő. Időt kell rá szánni, egy órát egy nap. Cserébe 10 évvel tovább élhetünk egészségesen.

Sokan azt mondják, a futás pénzt is visz. Kell egy jó futócipő. Ez nem igaz. Minél jobban tart a cipő, annál kevesebbet dolgoznak a lábfej izmai. A legyengült izom, a megtámasztot inak pedig sérülékenyek.

Ez tökéletes üzleti modell. Sugalljuk azt, hogy az életedet kockáztatod, ha nem megfelelő a futócipőd. Ìgy aztán pár hónap múlva lesérülsz. Kell venned kompressziós szárat. Egy még drágább cipőt, járnod kell kezelésekre, ajánlani fogják a mozgásdiagnosztikát, ahol kiderül, hogy csak edzéstervvel futhatsz havi 5 ezerért akciósan, és örülsz, hogy a halál torkából ragadtak ki. Ezentúl vetetnek veled vitamint és futótápot, nézed az okosórán hogy ver-e még a szíved, kétségbeesett emailt írsz a kócsnak, ha kettővel többet dobbant.

Aztán nem érted, hogy miért nincs kedved kimenni futni, fészbukon keresel motivációt, hogy valahogy rávedd magad. A szenvedélyes hobbiból stresszforrást gyárt a futóipar.

A futás nem erről szól. Ha csak tehetem, mezítláb futok. Szakadt pamutpólóban, amiben még nagypapám járt futni. (Nem szeretnék a MAMIL-jelenség részese lenni: Middle Aged Men In Lycra). A műszál mű. Nem jó a bőrnek, nem hűt, mert nem lesz nedves a testedtől, ezért futás közben kiszáradsz, stresszeltet, hogy ittál-e eleget. Egy átizzadt pamutpóló gyengéden hűsít, és megvéd a túlzott folyadékvesztéstöl.

Legtöbben az egyszerűsége miatt kezdenek futni. Miért bonyolítjuk túl?