Az életben ér minket sok önbizalomromboló hatás. „Jajj, milyen a hajad?!” „Fáradtnak tűnsz!” Aztán futunk a busz után, és eszünkbe jut, hogy 20 évesen mindig megvárt a sofőr, most meg pont az orrunk előtt becsukja az ajtót, mert zöld lett a lámpa. Fiatalon nem esett jól, hogy szia-hello, mert nem vett komolyan; engem magázzon az eladónő, ha én is úgy köszöntem. Most meg fiatalkodva sziasztokkal indítok, és ők megszeppenve mondják, hogy jónapot. Sok az elvárás, a fizetnivaló, pipálod a listát, de mindig marad rajta elintézteln ügy. Súgja ez is: nem vagy elég jó. Aztán már kedved sincs elkezdeni, mert úgysem sikerül. A sok gond alatt fáradtnak érzed magad. Az óra mutatója komótosan lépked, és 11-kor eszedbe jut, hogy még el sem kezdted. Nem voltál tétlen, dehogy! Hiszen annyian írtak, muszáj volt válszolni, meg hát pár percre megnyitottad a fészbukot is, már ez sem jár? Na jó, a lakást rendbeteszem délután, most már indulnom kell. Ülsz a dugóban, hol parkoljak, be kellene vásárolni is, intézed a vállalkozást, kapkodsz, a stressz kimerít. Otthon aztán már csak nyűg a háztartás is, gyorsan bedobálsz ezt-azt a gépbe, gyerekek éhesek, vége is a napnak. Majd holnap kitakarítasz, úgysem vársz most vendéget. Meg vannak érveid is: nincs elég szekrény, mindenki csak ledobja a zokniját, festés előtt úgyis felesleges erőlködni, a csúnya falak közt a rend sem nézne ki jobban. Aki meg téged akar meglátogatni, az fogadja el, hogy most átmenetileg kupi van. Szeressen, ahogy vagy. Közben te érzed magad szarul, valahol szégyen, ha mégis rádnyit valaki. Ès tudod, hogy nem megoldás, ha a haverod is lepukkant, de azért mellette nem üvölt úgy a kontraszt.

Az önbizalomhiány nemcsak a lelki erőt aprítja fel, hanem mindent. A környezeted köcsönhatásban van veled: ha nem hiszed el magadról, hogy képes vagy rá, akkor nem is leszel az. Akkor bele sem kezdesz. Ès nem érdekel, ha lyuk van a zoknin vagy a fogadban, úgysem látják, és te már rég nem igényled az épet, minek. Ez egy lefelé zuhanó spirál: a környezeted és talán a saját külsőd is egyre robban le, és már minden azt üzeni neked, hogy nulla vagy. 

Egy kiút van: gyorsan önbizalomhoz kell jutnod!

Kezdj el futni, először egy percet, aztán sétálj, ismételd ezt a friss levegőn negyed órát. Aztán másnap is. Két hét múlva már két percet tudsz egyben futni, és csak egyet gyalogolsz. Hidd el, gyorsabban erőre kapsz, mint képzelted. Közben dolgozik a tested: termeli az endorfint, amitől jobb kedved lesz. Kitágul a tüdőd, a véred felfrissül, és energiát kapnak a sejtjeid. Ès pár nap múlva észreveszed, hogy kidobtad végre a kocsiból a két hete ott felejtett kávéspoharat. Meg valahogy nagyobb rend lett otthon is, nem is akkora nyűg a háztartás. Ès minden nap kipipálhatod, hogy voltál futni, megcsináltad, és ez sikerélmény. Az egészséges önbizalom pedig sikerélményből táplálkozik. Kezdj el futni, és szállj ki a lehúzó spirálból! Jó lesz.